UGG støvler – Den Australske vinterstøvle

 

De fleste kvinder kender de kendte UGG vinterstøvler, men det er nok de færreste, som ved, at UGG vinterstøvler faktisk er unisex. Det vil sige, at de både er til kvinder og mænd. Det er ligeledes de færreste, som ved, at UGG støvler er surferne i Australiens foretrukne fodtøj, som de bruger til at få varmen i fødderne, når de er på land for at få en pause.
Og det er de færreste, som ved, at UGG ikke er et mærke, men betegnelsen for en bestemt støvle type. Men for at gøre forvirringen endnu større, så hedder det brand indenfor UGG støvler faktisk UGG Australia.

Hvordan ovenstående hænger sammen, det kan du læse i artiklen herunder, som går helt i dybden med modefænomenet UGG støvler.

Hvad er UGG støvler?

Betegnelsen UGG, UGGS, UGH og UG støvler er blevet brugt i Australien og på New Zealand siden 1960´erne om en fåreskinds støvle. Der er altså tale om et fagudtryk, og ikke et varemærke.

UGG støvler er en fåreskinds støvle med en flad gummisål, bestående af et dobbelt lag fåreskind med fleece på indersiden, og med en garvet overflade på ydersiden. Skaftets længde kan være både kort og langt, men det har ingen indflydelse på støvlernes komfort eller varme. Det er mere en smagssag for personen, som har dem på, ligesom det er tilfældet ved f.eks gummistøvler fra Hunter eller lignende mærker.
Kombinationen af fåreskind og fleece gør, at støvlerne hurtigt og naturligt bliver varme. UGG støvler er nogle af de varmeste støvler, når det gælder naturligt fodtøj uden alt for meget forarbejdning.
Og så er de super behagelige at have på og gå rundt i, hvilket også er en af grundene til, at de er blevet moderne.

UGG støvler står for ca 10% af den samlede sko produktion i Australien. Det siger lidt om støvlens popularitet!

UGG støvlernes historie

Både Australien og New Zealand hævder, at de er Ugg støvlernes hjemland. Hvem der har ret, det er meget uklart, da støvlernes oprindelse er svær at klarlægge. I begge lande har man brugt fåreskind til sko og støvler i mange år, hvilket især skyldes det store antal får, som lever i landene.
De første Ugg støvler, som vi kender dem idag, blev brugt og benyttet i 1920´erne i Australien og New Zealand. Dengang var der ikke tale om et mærke, men mere om et praktisk fodtøj, som blev brugt i vinterhalvåret, når temperaturen faldt til omkring eller under frysepunktet.

Den første egentlige systematiske produktion af UGG støvler blev startet i 1933 af det australske firma Blue Mountains Ugg Boots. Fra slutningen af 1950´erne begyndte Mortels Sheepskin Factory også at producere de kendte støvler. Der er sidenhen kommet flere producenter til.

I 1960´erne tog surferne i Australien UGG støvlerne til sig, og det var også dem, som startede den store eksport succes. Det var især surferne omkring Byron Bay, som tog UGG støvlerne til sig, og gjorde dem til en fast del af surfer kulturen. For selvom vandet var blåt, og strandene var hvide, så havde surferne brug for, at få varmet fødderne og tæerne, når de var inde på land for at få en pause. Og her var UGG støvlerne geniale, da de hurtigt og naturligt varmer fødder, men samtidig sørger for luftcirkulation i støvlen.
For i 1970´erne tog surfere støvlerne med retur til UK og USA, og de blev hurtigt en del af surferkulturen i de to lande. Men det stoppede ikke her. For i takt med at lokale surfere begyndte at gå i fåreskinds støvlerne, så fik mode folket også øjnene op for UGG støvlerne.

I slutningen af 1990´erne blev UGG en kæmpe modetrend i USA, hvor mange kendte stjerner, herunder Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopez mm, var forelsket i de nuttede støvler fra Australien.
I starten af det nye årtusinde ramte UGG trenden resten af verden, og de har lige siden været en fast del af manges vintergarderobe, når det gælder fodtøj. Især kvinder har taget støvlerne til sig, og de findes idag i alverdens farver og udgaver.

Kampen om UGG navnet

Som tidligere beskrevet så er UGG en betegnelse for en fåreskinds støvle i Australien og New Zealand. Men på grund af støvlens voksende popularitet, så har der været udkæmpet mange kampe igennem historien om rettigheden til UGG navnet.
I Australien og New Zealand er UGG en produktbetegnelse, og der er derfor ingen, som har rettighederne til navnet. Udenfor Australien og New Zealand har det amerikanske firma Deckers Outdoor Corporation trademark rettighederne til navnet i over 140 lande inklusiv USA, UK og Kina.

Frank Mortel fra Mortels Sheepskin Factory påstår, at han navngav støvlerne “ugg boots/ugg støvler” i 1958, da Mortels begyndte at producere støvlerne. Navnet stammer fra hans kones kommentar til det første par, som han lavede, nemlig at de var “ugly”. Det skulle altså ifølge Mortel være det, som fik ham til at navngive støvlerne ugg. Der er dog ingen uafhængige kilder, som kan bekræfte udsagnet, og derfor har Mortels Sheepskin Factory aldrig fået rettighederne til navnet.

I 1970´erne opdagede flere og flere producenter, at der var enorme fordele i, at benytte UGG navnet i deres mærkenavn. For det var nemlig UGG navnet, som folk forbandt med støvlerne.
I 1971 registrerede producenten Shane Stedman varemærket “UGH BOOTS” i Australien, og han begyndte at sælge støvlerne under det navn. I 1982 registrerede han navnet “UGH” sammen med logoet af en strålende sol og teksten “UGG AUSTRALIA”.

I midten af 1970´erne solgte flere surfer butikker i Santa Cruz i Californien og i The San Fernando Valley begrænset mængder af de populære støvler til surferne i området. Det var butikkernes ejere, som havde taget støvlerne med hjem, når de havde været til i Australien til surfe konkurrencer. Eller blot på en surfe tur. Salget voksede stille og roligt, og efterspørgslen i Californien var stor, mens udbudet var begrænset. Og det var dette mix af udbud og efterspørgsel, som i 1978 fik den australske surfer Brian Smith, som boede i Californien, sammen med partneren amerikanske Doug Jenson til at ansøge producenten Country Leather, om at blive deres amerikanske distributør. Country Leather havde nemlig søgt en lokal distributør i USA til at varetaget salget og distributionen. De to gutter gik igang, men allerede i 1979 forlod Jenson projektet, og overlod hans andel til Smith.
Smith arbejdede dog videre med at sælge støvlerne til surferne. Stille og roligt begyndte kæresterne til surfer fyrene at gå i UGG støvlerne, og UGG blev mere og mere populær også udenfor surfermiljøet. Faktisk voksede interessen for støvlerne, og mange fik øjnene op for, at støvlerne var fantastiske om sommeren, til når de havde været ude og surfe, mens de også var praktiske om vinteren, når en hel dag på ski var ovre. For støvlerne var varme, og komforten var i top. Så stille og roligt blev UGGs populære på alle de store amerikanske skisportssteder.
UGG blev et symbol på, som elskede sport og en aktiv livsstil, men som havde en afslappet forhold til hverdagen.
I 1985 registrerede Smith firmaet Ugg Holdings Inc med base i Californien, og i 1987 fik han registreret varemærket på logoet af et vædder hoved med teksten “”Original UGG Boot UGG Australia”.
Efterspørgslen blev ved med at stige, og Smith firma voksede og voksede. Fra at sælge mest om sommeren til surferne, var firmaet pludselig blevet en helårs beskæftigelse, da skifolket om vinteren også ville have lækre støvler. Og det var som om, at den store succes ingen ende ville tage.
I 1994 blev Smiths UGG båret af samtlige amerikanske deltagere ved Vinter OL i Lillehammer. Et bevis på at støvlerne var noget ud over det sædvanlige. I slutningen af året gik producenten Country Leather selv ind på det amerikanske marked, da de åbnede en butik i Redondo Beach. Country Leather og flere andre producenter havde fået øjnene op for det amerikanske marked, og de oplevede alle en enorm efterspørgsel fra amerikanske kunder og butikker.
I starten af 1995 lancerede Smith mærket UGG AUSTRALIA. Selv samme år købte Smith alle Stedman’s varemærkerettigheder på navne og logoer. I August 1995 solgte Smith Ugg Holding Inc til Deckers Outdoor Corporation for $14.6 million. På daværende tidspunkt havde firmaet ca 80% af markedsandelen på UGG støvler i USA. Så det var en markedsleder, som Deckers overtog.
Deckers lejede året efter UGG  varemærket i England fra The Original Ugg Co, som havde registreret det tilbage i 1973, hvor UGG bølgen også ramte UK. I 1999 købte Decker rettighederne til “UGG” varemærket i UK fra The Original Ugg Co for et ukendt million beløb. Og samme år blev varemærket for UGG registreret i USA.

UGG støvlerne var omkring årtusinde skiftet meget populære, og flere og flere kunne se tydelige tendenser på, at støvlerne ville ramme modeverdenen. Og det var disse tendenser, som flere mennesker senere har påstået, var grundene til Deckers voldsomme opkøb af rettigheder og Smiths firma.

I år 2000 blev UGG støvlerne et mega mode hit i USA, hvor alt fra celebrities til normale amerikanere gik i de populære støvler. Det var både støvlernes komfort og varme, som tiltrak mange, men også “Made in Australia” var et sikkert salgsargument på daværende tidspunkt, da australske varer var i høj kurs. Siden da er det hele en ren succes historie!

I 2010 solgte Deckers UGG støvler for en samlet værdi af $873 millioner (wholesale, retail og online tilsammen) world wide.

Design og kælenavn

Som beskrevet flere gange, så er UGG støvler lavet af fåreskind med fleece på indersiden. Via en speciel teknik er fleecen garvet ind i læderet, så den både sidder godt fast, men den er samtidig luftig og behagelig for fødderne og skinnebenet.
Støvlen udnytter fåreskinds evne til, at være isolerende og holde på varmen. I kombination med fleecen skaber fåreskinnet en naturlig atmosfære, som tillader luften at cirkulere, men som samtidig ikke skaber alt for meget fugt.
Sålen består af en syntetisk blanding af ethylen-vinylacetat (eller EVA). Den er slidstærk, og den beskytter fødderne mod kulde nede fra.
Oprindeligt var designet af støvlerne mere enkelt og primitivt, hvilket måske er en af grundene til, at UGGs aldrig har været en modestøvle i hverken Australien eller New Zealand. Der har de altid været betragtet som praktisk fodtøj.
Selve skaftet på støvlen har også ændret sig med tiden. De originale UGG støvler var med et skafte på ca 25 cm, som bedst kan sammenlignes med skaftet på et par almindelige gummistøvler. Rundt, højt og med en afrundet og nærmest uformelig overdel. Men idag fås UGGs både i en Mini udgave, hvor skaftet er 14 cm, men også i en Tall (høj) udgave, hvor skaftet er 29 cm.
Støvlen er syet sammen på med syninger på ydersiden. Disse sidder i siden, men også bag på støvlens ryg. Nede rundt omkring hælen er støvlen ligeledes syet sammen, og på selve hælen sidder UGG AUSTRALIAs logo. De fleste andre mærker har deres logo sidende samme sted.
Oprindeligt var UGG støvler kun produceret i en farve, nemlig den klassiske brune farve. Men efter at støvlen blev et modefænomen, så kom den selvfølgelig i alverdens farver, hvor nøddebrun, pink, blå, sort og grå er blandt de bedst sælgende. Idag findes UGGs ligeledes med knappe detaljer på siderne, med glimmer og silke detaljer, med fleece detaljer på ydersiden og med palietter og mange andre farverige og moderigtige detaljer. Men støvlernes design og materialer er de samme, som de originale.

UGG støvler kaldes også for bamsestøvler. De har fået kælenavnet bamsestøvler, fordi mange synes de er nuttet, og fleecen giver dem en bamseagtig udseende. Så hvis du støder på ordet bamsestøvler, så er det UGG der omtales.

UGG og kopivarer

Ligesom mange andre mærker, så har UGG efter den internationale succes oplevet en voldsom stigning i antallet af kopier af støvlerne. Det er UGG AUSTRALIA, som der især bliver kopieret i stor stil. Selvom UGG AUSTRALIA gør en ihærdig indsats for at stoppe de fake støvler, så er nettet alligevel fyldt med shops, som sælger dem med store rabatter. En søgning på Google afslører, at problemet er kæmpe, og at de fleste fake støvler stammer fra Kina.

UGG forsøger via et counterfeit team at bekæmpe problemet, men det er Davids kamp mod Goliat.

I et forsøg på at dæmme op for salget af falske støvler, så har UGG AUSTRALIA lanceret en detaljeret guide, som beskriver forskellene mellem de originale UGG AUSTRALIA støvler og så efterligningerne.

Du finder guiden her: http://counterfeit.uggaustralia.com

 

 

Loading Facebook Comments ...

4 thoughts on “UGG støvler – Den Australske vinterstøvle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *