Online størrelsesguide til sko – Tabel til at omregne skostørrelser

.

.

De fleste kender til problemerne angående størrelser. For hvilken størrelse er det nu lige man bruger, når det er UK eller US størrelser? Og hvorfor er der forskel på disse størrelser? Hvorfor er der forskel på UK og EU størrelser? Og hvorfor er der forskel på sko størrelserne i så mange lande generelt? Det og meget mere om sko størrelser vil vi komme ind på i dette indlæg, og så håber vi, at vi får løst de fleste gåder omkring skostørrelser. Sidst i indlægget finder du svaret på alle ovenstående spørgsmål, og der er desuden en forklaring til, hvordan man i de enkelte lande udregner skostørrelsen.

Skostørrelser varierer

Selvom alle ville elske det, og det ville gøre alt meget lettere, så laver de fleste skomærker og skoproducenter variationer i størrelserne. Derfor er en EU størrelse 38 ikke bare en størrelse 38. For det er ikke alle, der normalt bruger 38, som vil kunne passe den. Derfor må du aldrig stole blindt på skemaer eller guides, heller ikke vores herunder, da der ofte kan være variationer fra mærke til mærke. Du må kun bruge generelle guides som vejledende, da de er lavet generelt.
Hvis et skomærke eller webshop oplyser f.eks indremål eller lignende, så er det dem, som du skal gå efter. Det er en god ide, at du altid tjekker indre- og ydremål på den webshop eller side, hvor du er ved at købe dine sko. For disse mål er nemlig den mest præcise måde, hvorpå du kan gennemskue, hvilken størrelse du bruger. Alternativt kunne du også prøve en sko fra mærket i en butik, hos en veninde eller hvor du nu måtte have mulighed for det. At prøve en sko før et køb, det er altid det bedste, men det er langt fra altid muligt. Slet ikke hvis mærket ikke sælges i Danmark, eller der er langt til den nærmeste forhandler.

Så husk at guides om skostørrelser er vejledende!

Tabel med de forskellige skostørrelser – kvinder

For at gøre det enkelt, let og simpelt, så har vi fået lavet nedenstående tabel, som viser skostørrelserne i 7 lande/områder samt i cm og mm. På den måde kan du hurtigt og let få et overblik over, hvilken størrelse du skal have.

Tabellen virker meget simpelt. Hvis du f.eks bruger størrelse 38 i EU, men er ved at handle på en webshop i USA, så vælger du størrelse 38 i Europa kolonnen. Tabellen omregner herefter størrelse 38 til alle de andre størrelser, og du kan nu hurtigt og let se, at det svarer til størrelse 7½ i US og Canada, og at din fod er 24,5 cm lang. Du kan også aflæse, at du skulle have størrelse 5 i UK størrelser eller størrelse 6 i Australske størrelser osv.

Hurtigt og simpelt omregner tabellen alle størrelser til den, som du har valgt. Lettere kan det næsten ikke blive 🙂

 

[converter]

 

 

Sko er nogle underlige størrelser

De færreste forstår, hvorfor der er så stor forskel på størrelserne, men der ligger faktisk nogle systemer bag. Det er ikke tilfældigt, at størrelserne varierer fra land til land, selvom det både er upraktisk og forvirrende.
En af de største grunde til forskellen i størrelserne er, at man regner med forskellige mål, alt efter, hvor man er i verden.

Mondopoint

Mondopoint er et system, som NATO og andre militær services benytter. Systemet er også brugt ved skistøvler.
Mondopoint er et af de smarteste skostørrelses systemer, som der findes. For imodsætning til alle andre systemer, så tager det udgangspunkt i fodens længde og brede. Størrelsen angiver en max størrelse i mm, som passer til fodens længde og brede. Det vil sige, at størrelse fortæller en øvre grænse for, hvornår skoen passer, og hvornår den ikke passer. F.eks fortæller størrelsen 280/110, at skoen passer en fod, som er op til 28 cm lang og 11 cm bred.

Danmark og Europa

I Danmark og i det meste af Europa har man altid regnet i fod, tommer eller cm og mm. Sko systemet i Europa bygger på et gammelt fransk system, hvor fodens længde gange med 1,5 svarer til den skostørrelsen. Det vil sige, at man måler foden i cm, og derefter ganger man tallet med 1,5.

UK

I England og det øvrige United Kingdom regner man med inch (tommer). 1 inch =2,54 cm. Skostørrelsen udregnes på følgende måde. Man tager fodens længde i inch og ganger tallet med 3 og trækker 23 fra (23 gælder kun voksen sko). Rimlig kompliceret måde, men sådan gøres det.
Ved børnesko fratrækkes der kun 10.

US/Canada

I USA er alting større, og det gælder sørme også skostørrelser. Amerikanerne benytter samme udregnings system, som briterne, men de har to systemer. Et til mænd og et til kvinder.
De fratrækker kun 22½ ved mænd og 21 ved kvinder, og på den måde er skoen et ½ nummer større, end en UK størrelse.
Ved børnesko er der også to systemer. Ved drenge fratrækkes 9½ og ved piger fratrækkes 8.

Australien

Australske skostørrelser er de samme som UK størrelserne. Dog med en lille variation. For mens herre størrelserne er ens, så er kvinde størrelserne 2 numre større end UK størrelserne. Det vil sige, bruger du størrelse 5 i UK, så skal du have størrelse 7 i AU størrelser. Begge størrelser svarer til en størrelse 38 i EU størrelser.

Mexico

Det har ikke lige været muligt, at finde ud af, hvilket system de mexicanske sko udregnes fra. Men flere steder på nettet angiver forbrugere to typer af størrelser. Den gamle skostørrelses udregner, som er 4, 5, 5½ osv, og den nye udregner, som er 27, 28, 29 osv.
Der bliver desuden skrevet, at mexicanske størrelser er 2-3 størrelser under US sizes. Dvs bruger du 7½ i US, så skal du have en størrelse  4½-5½ i Mexico størrelser. Omregnet svare det til en 38 i EU.

Japan, Kina og Asien

De fleste Asiatiske størrelser tager udgangspunkt i Mondopoint systemet. Dog omregner de Mondopoint størrelsen til cm. Dvs størrelse 24½ i Japan fortæller, at skoen passer en fod op til 24½ cm. Eller det som svarer til en størrelse 38 i EU.

Korea

Korea benytter Mondopoint systemet, dog omregnet fra mm til cm. Dvs 240 mm er en størrelse 24 i Korea. Det svarer til en skostørrelse 38 i EU.

Guide til skostørrelser

Som det sikkert fremgår af ovenstående tabel og forklaringer, så udregnes størrelserne på sko på forskellige måder, hvilket også giver de mange forskellige tal størrelser. Derfor er det svært at lave en præcis guide, og du må derfor tage alle tallene i tabellen, som en god vejledning.

Hvis du har råd, forslag eller gode ideer til, hvordan man kan ramme den rigtige størrelse, så skriv dem endelig i kommentarfeltet herunder. Er dit forslag rigtig godt, så vil vi inkludere det i selve artiklen, så andre kan få gav af det.
Er der mangler eller fejl, så lad os endelig høre fra dig, så de kan blive rettet hurtigst muligt!

Ellers god sko jagt derude 🙂

Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *