Christian Louboutin – Kongen af stiletter og pumps

 

Idag kan man ikke nævne ordet pumps og stiletter uden at sige Christian Louboutin. Selvom Louboutin ikke opfandt hverken pumps eller stilettos/stilethælen, så er han en af få designere, som har givet stiletterne en ny ære, som kvindernes foretrukne sko.
Selvom det er flotte ord, så gemmer der sig en lang historie med op- og nedture, før Louboutin i slutningen af sidste årtusinde fik realiseret en drøm, nemlig drømmen og sit eget sko mærke.

I dette indlæg går vi helt tæt på manden og ikonet Christian Louboutin og hans helt specielle evner, når det gælder pumps, stiletter og sko generelt. Designer geniet og de mange fortryllende sko til kvinder.

Historien om Christian Louboutin

Christian Louboutin blev født den 07. Januar 1963 i Paris, hvor han voksede op i et af de mange arbejder kvarterer. Allerede i en alder af 12 år begyndte Louboutin på voksenlivet. Han stak ofte af hjemmefra, og hans overbærende moder tillod derfor, at han flyttede ind hos en ven. Desuden blev han bortvist fra 3 forskellige skoler på grund af fravær og pjæk.
Skolen og boglige fag har aldrig været Louboutins stærke side, hvilket han også har indrømmet i flere interviews. Han er kreativ, og vil arbejde med kreative ting og projekter.

Louboutin siger, at hans fascination for sko begyndte i 1976, hvor han besøgte Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie på avenue Daumesnil. Det var her, hvor han så et skilt fra Afrika, som forbød kvinder i høje tynde stiletter at gå ind i en bygning på grund af risikoen for, at de tynde spidse hæle ville give skader på det dyre trægulv. Dette skilt brændte sig fast i hans bevisthed, og senere benyttede Louboutin ideen med, at skabe sko og kreationer, som brød reglerne, men som samtidig gjorde kvinder feminine, selvsikre og elegante.

Louboutin er fascineret af de kulturelle forskelle i verden, og i hans teenage år rejste han derfor til Egypten og Indien. Han var blandt andet et år i Indien, hvor han samlede inspiration, og sugede alle de kulturelle oplevelser til sig, som han kunne. I 1981 kom han tilbage til Paris.
Efter hjemkomsten gik han igang med at lave en skitse kollektion af stiletter og pumps. På dette tidspunkt var hverken stiletter eller pumps moderne, faktisk lakkede disse to sko typer mod et exit fra mode scenen. Men Louboutin tog sine tegninger med rundt til alle Paris største haute couture modehuse, og det resulterede i et job hos Charles Jordan.
Charles Jordan er ikke hvem som helst. Selvom han døde 5 år før, at Louboutin blev en del af firmaet, så har Jordan sat et kæmpe aftryk i historie bøgerne. Han var kendt, som en af de bedste sko designere i verden, og hans modehus designede blandt andet sko for Christian Dior på licens.
Efter at have arbejdet hos Jordan fik Louboutin en læreplads i Roger Viviers atelier. Viviers er også en mand, som har sat sit aftryk i historie bøgerne. Han påstår selv, at det var ham, som opfandt stiletterne eller stilettos/stilethælen, og det var hans evner indenfor stilettos, som gjorde, at han designede sko for Christian Dior fra 1953-1963 (i stiletternes storhedstid).
Mødet med Viviers ideer og visioner blev starten på den Christian Louboutin, som vi kender idag. Men der skulle gå mange år, før hele verden fik mulighed for at opleve dette.

Christian Louboutin blev efterfølgende freelance designer, og han arbejdede blandt andet for Chanel, Yves Saint Laurent og Maude Frizon, hvor han skabte nogle lækre sko kollektioner i samarbejde med det øvrige designteam hos mærkerne.

I slutningen af 1980´erne forlod Louboutin dog sko- og mode verdenen, da han ville prøve kræfter med landskabsarkitekt branchen.
Siden 1997 har Louboutin dannet fast par med landskabsarkitekten Louis Benech.

Allerede i 1991, kun få år efter brancheskiftet, savnede Louboutin skobranchen så meget, at han startede sit eget brand i hans eget navn, nemlig Christian Louboutin.
Med to investorer i ryggen åbnede Louboutin den første sko salon i 1991, og det var prinsesse Caroline af Monaco, som var den første kunde. Hun roste butikken og skoene så meget til en journalist, som straks udgav kommentarer, og det førte til en øget opmærksomhed omkring Louboutins butik. Fra at være en ukendt freelance designer, fik han pludselig alt kredit for alle hans designs. Og derfra og fremefter er historien det rene eventyr.

Det helt store gennembrud world wide kommer i starten af det nye årtusinde, hvor den amerikanske serie Sex And The City huserer. Piger og kvinder i alle aldre følger ivrigt de 4 moderne New York kvinder Carrie Bradshaw, Charlotte York, Miranda Hobbes og Samantha Jones. I serien går Carrie i Louboutins stiletter flere gange, og det bliver startskuddet på pumps og stiletternes nye ære! Sammen med Jimmy Choo og Manolo Blahniks har Louboutin skabt denne nye æra!
Især pumps og stiletter med minimum 120 mm hæl blev moderne, og de er selv den dag i dag hotteste mode, selvom der er gået over et årti!

I 2007, 2008 og 2009 fik Louboutin prisen for de mest prestige fyldte sko. Det er den højeste pris, som kan opnås for et mærke indenfor skobranchen.

Mange kendisser er fan af Louboutin. Listen over kendte kvinder, som har eller går i Louboutin sko er lang, og den tæller blandt andet Kylie Minogue, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Madonna, Angelina Jolie, Jordan, Sarah Jessica Parker (hun spiller Carrie Bradshaw i Sex And The City) mm.
Der er mange andre ud over de nævnte, som er store tilhængere af Louboutins stiletter, hvilket alle awards shows mm beviser. Louboutin er nemlig storleverandør af fodtøj til denne type arrangementer, når de kendte skal vise sig frem.

Louboutin og den røde sål

Den røde sål er Louboutins varemærke sammen med den kreative signatur, som er indvendig i alle sko. Dog er den røde sål det kendetegn, som alle forbinder med Louboutin. I Januar 2008 fik Louboutin varemærkebeskyttet den røde sål, og den er idag et registreret varemærke.

Historien siger, at det var en kvindelig kunde i Louboutins butik i Paris, som gav ham ideen til den røde sål. Kvinden var på udkig efter et par sko, som skulle være anderledes og elegante, og hun faldt for et par i butikken. Men da hun vendte skoene om, blev hun meget skuffet over, at sålen var kedelig, uinspireret og sort. Den matchede slet ikke skoenes øvrige design, som var både elegant og iøjefaldende.
Louboutin tog kritikken til efterretning, og historien vil vide, at han brugte utrolig mange timer på, at skabe en alternativ sål, som skilte sig ud fra mængden, men som samtidig var elegant, iøjefaldende og diskret.
Og løsningen fandt han i historiebøgerne fra 1600-tallets Frankrig.

Det var den franske solkonge Ludvig d. XIV, som gav Louboutin ideen. Alle den franske konges sko havde nemlig en knaldrød sål. Ideen bag var ganske simpel. Opmærksomheden skulle falde på kongens flotte og lækre lægge og ben, og dette skulle ske med en fangede rød sål.
Noget tyder på at tiltaget var yderst effektivt, for kongen indførte kort efter en lov, som forbød normale mennesker at benytte sko med røde såler. De eneste som måtte gå i sko med røde såler, var medlemmer af det øverste aristokrati. Og især loven passer perfekt med Louboutins visioner om, at skabe de perfekte sko.
For Louboutin er design i højeste klasse, og den røde sål er prikken over i´et, som gør mærket til noget helt specielt.

Den markante sål gør, at det er let at spotte et par Louboutin sko på lang afstand, især hvis det er pumps eller stiletter med en lidt høj hæl. Sålen fanger opmærksomheden, men fratager ikke opmærksomheden fra selve skoens design. Faktisk komplementerer den røde sål især sorte pumps og stiletter, da kontrasterne mellem rød og sort skaber et univers, som kun Louboutin kan skabe det.

Louboutin vs Yves Saint Laurent – Den farvede sål

I 2011 lagde Louboutin sag an mod YSL for varemærkekrænkelser. Sagen omhandlede den røde sål, som var Louboutins varemærke. YSL havde nemlig udgivet en sko kollektion, hvor skoene var ensfarvet (hele skoen var en farve inklusiv sålen), og her var der en rød sko med røde såler. Og det var denne sko, som startede hele sagen.
Louboutin bad YSL om at trække den røde sko tilbage, men YSL nægtede. Og det førte til sagsanlægget.

Allerede i August 2011 blev der afsagt dom, som gik imod Louboutin. Dommeren mente ikke, at Louboutin kunne gøre krav på farven rød, da det ville hæmme hele udviklingen indenfor mode og sko mode, og det ville sætte en masse begrænsninger for andre designere. Desuden mente dommer Marrero, at det var yderst usandsynligt at Louboutin ville være i stand til kunne bevise varemærkerettigheden til røde sko såler. Og det er selvom Louboutin har varemærkebeskyttet den røde sål.

Louboutins kamp mod kopivarer

En af de bedste måde er se, om et mærke er kendt og eftertragtet, det er ved at se på udbuddet af kopivarer online indenfor det pågældende mærke. Her er mærker som Nike, Canada Goose, Gucci, Louis Vuitton, Chanel og Burberry mm hårdt ramt, men det er Christian Louboutin også.
Faktisk er antallet af webshops, som sælger falske Louboutin stiletter og sko så stort, at Louboutin har været nødtil, at oprette en side, som kun omhandler webshops, som sælger plagiater. Og selvom Louboutin kæmper en brag kamp, så åbner der 1-2 nye webshops, hver gang Louboutin får lukket en.
Så det er Davids kamp mod Goliat om igen. Louboutin kommer aldrig problemet til livs, som loven er idag, men firmaet kan måske minimere skaderne, ved aktivt at deltage i kampen mod falske varer.

Du kan læse meget mere om dette, ved at besøge den officielle Louboutin side,  StopFakeLouboutin.com 

Inspirationen til sko, pumps og stiletter

Louboutin er elsker naturen, og der er ingen tvivl om, at naturen er en af mange kilder, som han henter inspiration fra. Det var også naturen, som gjorde, at han prøvede lykken som landskabsarkitekt.
Han indrømmer dog selv, at han er nødtil at styre sin passion for naturen, da det ellers ikke ville være muligt at designe sko. Men helt udelukke naturen, det kan han vist ikke, da fjer, blomster og andre detaljer stammer fra naturen.

Louboutin laver mange fetish inspirerede designs, hvor materialer så som læder og knitter er blandt de mest benyttede. Også satin og silke er materialer, som pryder mange Louboutin pumps og stiletter.

Generelt forsøger Louboutin at skabe sko, som er feminine, lækre, elegante, sexede og frække på deres helt egen måde. Derfor kombinerer han mange forskellige indtryk i designet, så skoene tiltaler flest mulige kvinder. Det hele gøres ud fra visionen om, at kvinde pumps og stiletter skal være simple, minimalistiske og elegante på samme tid, evt krydret med en smuk detalje. En kunst som han mestre, hvilket alle hans mange lækre sko vidner om!

 

Kunne du tænke dig, at se de nyeste kollektioner af lækre sko fra Louboutin, så besøg den officielle Louboutin side, som også har en webshop, som pt dog er forbeholdt US kunder.

Find den her: Louboutin.com

Loading Facebook Comments ...

One thought on “Christian Louboutin – Kongen af stiletter og pumps

  1. Virkelig en god artikel! Jeg vidste ikke at det var helt tilbage fra kongetiden at den røde sål stammede fra. God research! 🙂 Keep it coming 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *