Hvad er forskellen på pumps og stiletter?

 

Det er ingen hemmelighed, at kvinder elsker alle former for sko. Og de skal helst have rigtig rigtig mange af dem i alle tænkelige farver, modeller, faconer og med de mest finurlige og søde detaljer. Eller sagt på en anden måde, så er kvinder og sko bare to ting, som altid har hængt sammen, og som altid vil hænge sammen.
Men der er nogle sko typer, som er mere populære end andre, og idag er det især pumps og stiletter, som har en helt speciel plads i mange kvinders hjerte.

Derfor vil dette indlæg omhandle pumps og stiletter, historien om pumps og stiletter og hvad forskellen er på de to sko typer, hvis der altså er nogen?

Pumps og stiletter

Historisk set så er pumps og stiletter to forskellige sko typer, men de har dog en masse fælles træk. Det er måske en af grundene til, at de to udtryk idag mere eller mindre er smeltet sammen, og det er de færreste kvinder, som faktisk kender forskellen på pumps og stiletter. Og for at gøre det hele endnu mere besværligt, så er der opstået et nyt udtryk, som dækker over begge skotyper, nemlig pumps stiletter. Man kan kalde pumps stiletter for en helgardering, da ordet smelter pumps og stiletter sammen til en kvinde sko med hæl.

Men de mange myter og teorier om pumps og stiletter lever videre, og det er måske derfor, at mange har opgivet at kende forskel på de to sko typer.

Historien om stiletter – Fakta om stiletter

Stiletternes historie starter omkring det 1500 århundrede. Det var ikke stiletter, som vi kender dem idag, men nærmere en slags Buffalo sko, hvor sålen var hævet, så skoen gav personen som iførte sig dem noget ekstra højde. Selve hælen var hævet en smule mere end resten af foden (3-5 cm), hvilket gav stilet effekten, som vi kender den idag. Men stilleter, om man vil, var kun for overklassen i befolkningen, og de blev kun benyttet til ekstra specielle højtider og arrangementer.

Vi skal faktisk helt frem til 1940´erne, før den første stilet dukker op. Ikke overraskende var det i Paris, at de første billeder blev taget af sangerinden Mistinguett, som var iført et par sko med høje hæle. De var designet af Andrea Perugia, men det er højest usandsynligt,  at han har opfundet stiletterne. Billedet af Mistinguett var bare det første billed, som blev taget af en kvinde iført en sko, som mindede meget om den moderne stilet.

Oprindeligt var stiletter ikke en sko type, men faktisk den karakteristiske hæl. Stilethælen fik navnet stilettos i Italien, oversat til dansk stiletter, og den fik sit navn efter en kort dolkelignende kniv. Det er altså den høje tynde hæl, som kaldet stilettos, og ikke selve skotypen. Kendetegnet ved stiletter er:

  • En høj, tynd og spids hæl
  • Smalle og tæt siddende i siderne
  • De er åbne i ryggen
  • De spændes eller snøres fast til foden
  • De er med spids snude

Derefter tog udviklingen fart, og allerede i 1950´erne var den moderne stilet født. Skoen blev længere og smallere, og snuden blev spids. Især Marilyn Monroe boostede stilettens image og popularitet, og hun blev den kvinde i det årti, som førte stiletterne frem.
I starten af 1960´erne opnåede stiletterne den største popularitet blandt overklassen. Men da Beatles æraen begyndte, så mistede overklassen interessen for stiletterne, men arbejderklassen overtog begejstringen for disse sko. Som 60´erne skred frem, så gik stiletter fra at være fest sko til også at være hverdags sko på ligefod med alle andre skotyper.
Interessen for stiletter blev mindre og mindre, og de blev svære og svære at købe i de almindelige butikker. I 1974 ville spanieren Manuel Blahnik Rodríguez, bedre kendt som Manolo Blahnik, dog noget andet. I en tid hvor flade sko og støvler var mainstream mode, tog han og relancerede stiletterne. Han kaldte sine nye moderne stiletter for “the Needle”.
Det var dog ikke endnu, at Manolo skulle blive verdenskendt, men to årtier senere.

Stiletterne levede en stille tilværelse i 1970´erne og 1980´erne, hvorefter de nærmest forsvandt ud af mode- og gadebilledet i 1990´erne. Men i slutningen af 90´erne skete der noget.

Den kendte amerikanske serie Sex And The City blev vist, og millioner af kvinder verden over så serien om de 4 moderne kvinder Carrie Bradshaw, Charlotte York, Miranda Hobbes og Samantha Jones, som oplevede livets op- og nedture. Man følger de 4 storbykvinders liv med mænd, fester, beslutninger, arbejde og shopping.
Og det var i denne serie, som blev startskuddet til stiletternes største optur nogensinde. For designerne Manolo Blahnik, Jimmy Choo og Christian Louboutin gjorde med deres fantastiske designs stiletter og pumps til hotteste mode igen. En trend som blot voksede og voksede i takt med at serien blev sendt, og selv efter Sex And The Citys sidste afsnit i 2004 fortsatte stiletter og pumps med at være moderne som aldrig før.

Historien om pumps – Fakta om pumps

Pumps har en noget anderledes historie end stiletter. For oprindeligt var pumps til mænd, dog var de uden hæl. I 1500-tallet var pumps almindeligt blandt mænd i den øverste del af befolkningen. Med andre ord en hel almindelig sko, som dog havde nogle meget specielle kendetegn:

  • De er med en lukket ryg, som støtter omkring mandens/kvindens hæl
  • De er stropløse og uden snørebånd eller anden form for fastgørelse
  • De er lette at hoppe i, og de sidder løst og behageligt til om foden
  • De har en rund snude
  • Moderne pumps kan være med snøre eller spænder, men det er til pynt, mere end af praktiske årsager

I 1800-tallet blev pumps også benyttet som dansesko, fordi de både var praktiske, men også fordi de sad godt.
Pumps har været en meget almindelig sko i mange hundrede år, og det var først efter stiletternes indtog, at der for alvor skete noget på pumps fronten. For indtil da var pumps sko i læder til mænd, mens pumps til kvinder både kunne være sko i læder, satin eller andre feminine materialer.

Men omkring 1950´erne begynder designet indenfor pumps at udvikle sig i den retning, som vi kender dem idag. For mens pumps til mænd mere og mere ændre navn til klassiske herre sko, så sker der en voldsom udvikling med pumps til kvinder.
Stilettos hælen er højeste mode, og flere designere sætter hælen sammen med de klassiske pumps kvinde sko. Hælen gøres lavere og bredere end hos stiletterne, og indenfor få år er de moderne pumps født.

Da pumps har en karismatisk hæl ligesom stiletter, så oplevede den moderne pumps de samme op- og nedture som stiletterne, hvilket er beskrevet i afsnittet om stiletternes historie. Den klassiske flade pumps sko blev med årene omdøbt, og de fleste kalder dem idag for flade sko, ballerinaer eller lignende. Selvom betegnelsen pumps stadigvæk dækker den klassiske flade udgave, så er der bare ingen, som forbinder pumps med flade sko.

Især Christian Louboutin og Jimmy Choo har gjort pumps moderne efter Sex And The City, og begge mærker laver den dag idag stadigvæk pumps med stor succes, selvom skoen har fået navnet pumps stiletter.

Moderne pumps, stiletter og pumps stiletter

Idag er ordene pumps og stiletter smeltet sammen, og de fleste mennesker benytter ordet pumps stiletter om en sko med en hæl.
Designet af de to typer sko er også smeltet sammen, især på grund af Christian Louboutin. Louboutin har taget den klassiske feminine pumps sko, og derefter påsat stilettos hælen. Denne sammensætning af stiletter og pumps er blevet en meget moderne sko, som de fleste piger og kvinder elsker. Og især hvis de er med den røde sål, som er kendetegnet for Louboutins sko.

Så udviklingen og sko moden har gjort, at de to skotyper idag er blevet til en ny skotype, som dækker over alle sko med hæl. Det er uanset hæles form og højde.

Sorte pumps og stiletter

En ting som pumps og stiletter har haft tilfælles igennem historien, det er farven. Sort har og er stadigvæk den foretrukne farve, når kvinder køber nye pumps stiletter. Faktisk var de første pumps sorte, da sort har været den farve, som overklassen altid har foretrukket, da den er klassisk.
Derfor var det også først i 1950´erne og 1960´erne at begge typer sko begyndte at komme frem i andre farver, og idag kan du købe pumps stiletter i alverdens farver. Men selvom farveskalaen er udvidet meget, så er det stadigvæk den klassiske sorte farve, som sælger bedst. Og det er uanset skoenes design.

Der er også noget sexet over en kvinde i pumps stiletter med en hæl. Høje hæle på enten stiletter eller støvler er faktisk blevet en fetish for nogle mennesker.
Kvinder i et par stiletter med høje hæle svinger mere med hoften og røven, hvilket fanger de fleste mænds opmærksomhed. Mere skal der ikke til for at få opmærksomhed. Og så giver de høje hæle bare det sidste frække look.

Men sort er også en perfekt farve, når det gælder fodtøj til kvinder. For mange farver kræver, at kvinden har den rette farve kjole eller tøj på, for at looket ser godt ud. Sådan er det ikke med sort. Sorte pumps stiletter passer til stort set alle farver kjoler og tøj.
Dernæst har sort den fordel, at farven både kan fremhæve eller neutralisere skoene. Sort kan fremhæve detaljer på skoene, hvis du blot klæder dig korrekt på. Da kontrasten mellem hudfarve og sort er stor, så fremhæver sort let flotte mønstre eller detaljer, hvis du vil have dette. Alternativt kan sorte også gøre skoene meget neutrale, så det f.eks er kjolen eller tøjet, som får opmærksomheden. Det kræver blot at du gør det modsatte, og at du har en kjole eller noget tøj, som kan piftes op med en masse accessories og smykker.

Så sort er alt i alt en perfekt farve, da den passer til det meste. Og så kunne man være fræk at sige, at når sorte pumps stiletter nu passer til næste alt, så behøver kvinder ikke have så mange sko. Men det er nok en meget farlig og dristig kommentar at spytte ud 🙂

Loading Facebook Comments ...

3 thoughts on “Hvad er forskellen på pumps og stiletter?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *