Ballerina sko – Fra dans til mode sko

 

De er det tydelige bevis på, at foråret er kommet, og sommeren er på vej. Der er ikke tale om solbriller eller sommerkjoler, men derimod om ballerina skoene. Når vejret bliver varmere, så skifter mange piger fra de varme tunge vinterstøvler til små praktiske ballerina sko, mens ballerinas for andre er blevet en hel års sko. Sådan har det ikke altid været, men ballerinas har vundet meget frem i det seneste årti, og de er blevet en fast del af mange pigers garderobe. Men hvorfra kommer denne lette og praktiske sko, som alle elsker at elske?
I dette indlæg går vi i dybden med tidens hotteste sommersko, nemlig ballarinas.

 

Historien om Ballerina sko og Ballerinas

Ballerina er italiensk, og direkte oversat til dansk betyder det danserinde. Måske meget sigende, når man tænker på ballerina skoenes oprindelse. Men mere om dette senere i indlægget.
Ballerina sko er flade sko med en rund snude, som sidder tæt til foden. Idag laves de i alle former former for materialer og designs, men grundfaconen er den samme.

Vi skal faktisk helt op i midten af det 19. århundrede, før ballerina sko blev en del af moden. Men forud for dette lå over 500 års historie om en sko, som alle kendte, men som kun blev brugt til et formål nemlig ballet.

Ballet har sin oprindelse i renæssancens Italien, hvor dans og ballet indgik, som en fast del af underholdningen ved fester i de små fyrstehoffer. Det var her at ballet dansen så dagens lys, selvom dansen langt fra er den, som vi kender fra idag.
I 1494 gik Karl den 8. af Frankrig over Alperne for at gøre krav på tronen i Neapels (Kongeriet Neapel er en syditaliens statsdannelse med rødder tilbage til 1100-tallet). Både kongen og alle hans adelsmænd blev overrasket over den levende dansekultur, som de mødte i Neapels. Der blev danset ved alle lejligheder. Til fester, til skuespil, ja ved alle lejligheder, hvor der var musik. Franskmændene blev så facineret af danse kulturen, at de straks tog den med retur til Frankrig, hvor især ballet blev en elsket dans hos hoffet, hvilket senere førte til at ballettens sprog blev fransk.

Med andre ord så var det i starten af det 1500-tallet, at ballet for alvor begyndte at vinde frem som en dans. Selvom der er stor forskel på danseformen den gang og idag, så er der alligevel nogle ligheder. En af dem er fodtøjet, som der benyttes i ballet. En lille smal men flad sko med rund snude, som sidder tæt til foden. Selvom dansen har udviklet sig meget mere årene, så er ballet skoens udvikling yderst begrænset.

Hvorom alting er, så skal vi helt frem til 1950´erne, før at ballet sko bliver en mode sko under navnet ballerina sko eller ballerinas. Og det var faktisk tragiske omstændigheder, som førte til at skoen blev en moderne trend.
Audrey Hepburn var før 2. verdenskrig en yndig og eftertragtet ballerina, men grundet dårlig ernæring under krigen, samt hendes usædvanlige højde på 169 cm, som var meget for kvinder dengang, gjorde at hun måtte opgive ballet drømmen. Dette førte til at hun i stedet blev skuespiller, og en af sin tids mest kendte skuespillerinder.
Men selv indenfor skuespiller faget var Audreys højde et problem. Hun var ganske enkelt på højde med eller højere end sine mandlige med skuespillere. Løsningen blev at hun benyttede nogle sko, som til forveksling lignede de ballet sko, som hun tidligere brugte. Og vupti en ny mode sko var skabt, og en ny trend var startet. Det er nok de færreste, som har fantasi til at forestille sig, at Audrey vidste, at den simple løsning på hendes højde, ville gå hen at blive en af store sko trends igennem tiderne. Men sådan endte det!

Audrey Hepburn gik ofte i ballerina sko, og derfor blev hun datidens trendsetter for den nye sko type. Faktisk er hun senere blevet kaldt for ballerinaens ambassadør og moder, fordi hun ene kvinde gjorde skoene moderne.

Men ingen trends holder for evigt, og i 1970´erne var ballerina moden ovre, da plateaue sko var det nyeste nye, som alle ville have. Omkring årtusindeskiftet var det pumps og stiletter, som var hotteste mode. Men ballerina sko vandt stille og rolig frem, og i starten af det nye årtusinde var ballerinas tidens hotteste sommersko.

I dag er ballerina sko både sommersko, men også en helårs sko for andre. De hitter især om sommeren, hvor vejret mere tillader at benytte dem udendørs.

Moderne Ballerina sko og ballerinas

Der er dog sket meget siden Hepburn tiden, især indenfor design og materialer. Hvor ballerinas oprindeligt var en balletsko, som var blevet tilrettet en smule, så er de idag en hel industri.

Du kan finde dem i alverdens materialer, med og uden hæl og i mange forskellige faconer. Men fælles for dem alle er, at de alle tager udgangspunkt i den oprindelige ballerina sko, og de alle er super populære, fordi det er et let og behageligt fodtøj at gå rundt i.

Ballerina sko fås ligeledes i alverdens farver og farvekombinationer. Det er efterhånden kun fantasien, som sætter grænsen, når det gælder farver og mønstre. Seneste nye hit er slangeskind, enten ægte slangeskind eller imiteret. Dette er blot en af mange ballerina trends, som der har været i de senere år. Det hele startede med logo ballerinas, hvor alle de store brands klistrede skoene ind i små og store logoer. Dette ændrede Marc Jacobs med de kendte museballerinas, som blev et mega hit.
Siden dengang har moden været mere flydende, og der har været mange små og mellemstore trends.

Derfor er det svært at sige, hvad der er en moderne ballerina sko. For du kan købe lækre ballerinas i Bilka til 20-30 kr, men du kan også købe ballerina sko til flere tusinde kroner fra f.eks Lanvin, Chanel eller Marc Jacobs. Så det er mere en smagssag, hvad der er hot, og hvad der er not.

En ting er dog sikkert, og det er at ballerina sko er kommet for at blive! Det kan godt være, at de i en periode ikke er hotteste mode, men før eller senere hen vil denne sko type vinde indpas igen, og den vil skabe trends ligesom den gjorde dengang, at Audrey Hepburn gjorde den moderne 🙂

 

 

Loading Facebook Comments ...

3 thoughts on “Ballerina sko – Fra dans til mode sko

  1. Hej der, jeg elsker din blog sko – guiden.dk . Er der noget jeg kan gøre for at modtage opdateringer som et abonnement eller nogle ting ? Jeg er ked af jeg ikke bekendt med RSS? hilsen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *