Moonboots – En støvle som ændrede verdenen

 

Moonboots eller månestøvlerne, som de også kaldes, har altid skabt en masse opmærksomhed og omtale. For der er rigtig mange meninger om de store kantede støvler, som af flere omgange har været modetrends. Nogle elsker dem, mens andre hader dem. Og så er der dem, som ikke vidste, at det var fodtøj til hverdagsbrug.
Men er Moonboots et mærke, eller er det en sko type? Hvorfor er disse store klodser blevet modern? Og sidst men ikke mindst, hvad er historien bag månestøvlerne?

Dette og meget mere vil blive besvaret i dette indlæg, som vil omhandle de famøse moonboots.

Historien om Moonboots

Det kommer næppe bag på nogen, at inspirationen til moonboots stammer fra månelandingen i 1969, hvor Neil Armstrong blev den første mand til at betræde månens overflade. Neil Armstrong, Michael Collis og Buzz Aldrin, som var ombord på Apollo 11, var iført en special fremstillet dragt, og de special fremstillede støvler. En stor kantet støvle, som mest af alt lignende noget fra en pigegarderobe. Men det var de ikke, selvom de senere blev fast inventar i mange pigers garderobe.

I starten af 1970´erne, blot få år efter månelandingen, der introducerede den italienske skoproducent Tecnica Group Spa Moonboots. Det var firmaets grundlægger Giancarlo Zanatta, som var dybt fascineret af det fodtøj, som astronauterne havde på ved månelandingen i 1969. Så fascineret, at han bad sit design team om, at lave en støvle, som havde samme design, men en støvle, som ville være velegnet til vinter og sne. Resultatet kender vi alle, nemlig de kendte Moonboots vinterstøvler.

Støvlerne blev hurtigt en trend i mange lande, og det var must have støvler. Derfor trademark registrerede Tecnica Group Spa Moonboots i 1978. Dermed havde firmaet rettighederne til navnet Moonboots, og kun Tecnicas støvler må derfor bære navnet.

I 1980´erne ramte støvlerne sit første store gennembrud, da de blev en world wide trend, og de var hypet i mange lande.
Siden da har Moonboots være moderne og populære i flere omgange, men de har kun været trendsættende en gang i hvert årti. Det er som om, at støvlerne skal være umoderne, før de kan blive hypet igen.

Tecnica Group Spa producerer stadigvæk den klassiske og kendte Moonboot, og firmaet har aldrig været større, selvom der er kommet mange konkurrenter på markedet siden introduktionen. For der er mange firmaer, som producerer Moonboots med stor inspiration fra Tecnicas verdenskendte model.

Hvordan er en Moonboot opbygget?

Ligeså anderledes som Moonboots ser ud, ligeså atypisk er støvlerne opbygget, hvis du sammenligner med andre vinterstøvler. For selvom de har samme formål, som alle andre vinterstøvler, så adskiller Moonboots sig både på valget af materialer, men også på selve opbygningen af støvlerne.

De originale Moonboots, og alle andre moonboot modeller for den sags skyld, består af en tynd gummisål, som beskytter foden mod den kolde sne og det kolde underlag. Der er en mellemsål, som består af cellegummi, og den er et ekstra isolationslag imod kulden. På den måde er støvlerne sikret mod kulde nedefra.
Selve støvlen er betrukket med nylon, som ikke ligefrem er et normalt materiale, når det gælder sko og fodtøj. Selve nylon stoffet er i mange stærke farver, som gør moonboots endnu mere opsigtsvækkende. De mest solgte farver er lyserød, sort, rød og hvid, men du kan finde dem i alle tænkelige skrigende farver.
Da Moonboots er en vinterstøvle, så skal de være varme og lækre og have på. Derfor benytter Tecnica Polyurethan skum, som isolering under nylon stoffet. Polyrethan er et meget benyttet isolerings middel i industrien, men benyttes også i f.eks skateboardhjul mm.
Moonboots er det eneste fodtøj, som benytter Polyrethan som isolering, da alle andre mærker benytter uld eller syntetiske materialer.

For at give støvlerne et ekstra pift, så er der sat snørebånd på, som giver det der måneagtige look. Øverst på skaftet er der desuden skrevet MOON BOOT på modellerne fra Tecnica, mens mange andre mærker blot benytter ordet BOOT, da de ikke kan bruge ordet Moonboot pga Tecnicas trademark rettigheder.

Så det er ikke kun på selve designet, at Moonboots skiller sig ud. Nej det er alt, som er anderledes ved disse støvler.

Moon Boots har selvfølgelig ændret sig med tiden, og der er sket forbedringer siden de første modeller kom på markedet i starten af 70´erne. Men hele grunddesignet og grundideen bag støvlerne er den samme. Det er blot farverne og designet, som er blevet opdateret løbende.

Moonboot støvlerne er et design icon

For nogle lyder det måske overdrevet, men Moonboots er faktisk et design icon. Dette er ikke blot en selv udråbt titel, nej Tecnica har faktisk papir på udnævnelsen. For i 2000 blev Moon Boot valgt som en af de 100 mest markante design iconer i det 20. århundrede af det franske museum Louvre.
En udnævnelse som blot understreger, at Moon Boots er et design objekt, som virkelig har ændret verden på mange måder. Og tænk at man kan sige dette om et par støvler. Men støvlernes udfordrende design og opbygning har inspireret og ændret måden hvorpå, at mennesket har tænkt fodtøj og sko.

Så er du til varme og lækre støvler, som virkelig skiller sig ud, så bør du taget et kig enten på de originale MoonBoots fra Tecnica, eller et par Moon Boots fra et af de mange andre mærker på markedet.

Et mærke eller en sko type?

Selvom ovenstående spørgsmål skulle være relativt let at besvare, så er det alligevel lidt svært. For italienske Tecnica Group Spa ejer trademark rettighederne til Moon Boot navnet, og firmaet kalder sine støvler Moon Boots, så derfor er det et mærke.
Men selve støvlen bliver også kaldt moonboot, fordi det var en lignende støvle, som Armstrong & Co havde på i 1969.

Derfor er det umuligt at sige, at det er det ene eller det andet. For Moonboot er både et mærke og en støvle type, dog må andre producenter ikke skrive Moon Boot på deres støvler.

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *