Slangeskindssko er moderne – Fodtøj lavet af slangeskind

 

Sko er en del af modebranchen, og derfor ændre de sig hele tiden. Det gælder både design, mærker, farver men også valget af materialer variere fra kollektion til kollektion. I dette indlæg vil vi komme mere ind på et bestemt materiale, som er blevet benyttet igennem mange tusinde år, nemlig slangeskind.

Tidligere var slangeskindssko moderne i kombination med en taske af slangeskind og en pung af slangeskind. Man kan kalde det et slangeskinds look, men det er ikke sådan længere. Nu kan sko, tasker og pung sagtens stå alene, og de kan sagtens være moderne og eksklusive hver for sig.

Imiteret slangeskind – Hvad er det?

Hvis du ikke ved, hvad imiteret slangeskind er, så bare rolig, for du har med sikkerhed set det før. Imiteret slangeskind er kunstig produceret, og det består ofte af enten læder eller plastik, som har fået et overflade mønster, som ligner slangeskind. Det er meget billigt at producere, og det bliver altid benyttet til billigere sko. Du kan alene ved at kigge på prisen se, om det er ægte eller imiteret slangeskind, som et par sko er lavet af.

Ægte slangeskind er nemlig dyrt, og det er endnu dyre, hvis det skal benyttes til sko, da der skal ske en masse forarbejdning, før skindet og skoen er færdig. Imiteret slangeskind derimod er billigt, da det er normale materialer, som blot har fået en anden overflade.

Da slangeskind er et luksus materiale, så er det typisk de dyre designermærker, som benytter det til deres produkter. Dvs Prada, Gucci, Dior mm altid benytter ægte skind, men de billige sko i Bilka eller hos skohandleren er lavet af imiteret skind. Du må derfor ikke tro, at fordi noget ligner slangeskind, så er det også ægte slangeskind. Det imiterede skind kan ligne det ægte næsten på en prik, hvor det kun er følelsen af skindet, som adskiller det. Du kan med andre ord ikke se forskel, hvis du ikke ved, hvad du skal kigge efter.

Ligesom med pels, så er der i de senere år dukket flere og flere modstands grupper op imod slangeskind. De mener, at det er dyre mishandling, at benytte slangeskind til mode produkter. Og det bringer os videre til næste punkt, som omhandler “hvor slangeskindet kommer fra”.

Produktion af slangeskind – Hvor kommer det fra?

Tidligere kom slangeskindet fra vilde slanger, som var blevet fanget med det formål, at flå dem og tage deres skind. Men man tog ikke kun skindet, da kødet også kunne spises. Flere steder i verden er slangekød en delikatesse. Men det var vilde slanger, og derfor var det ikke muligt at sætte en produktion af slangeskinds produkter op, da fangsten varierede. Og industrien var ung, så det var mere luksus varer, som blev produceret i få antal.

Sådan forholder det sig ikke længere. Arbejderklassen og middelklassen i vesten er blevet rige, og slangeskinds produkter er ikke længere forbeholdt overklassen i samfundet. Det har betydet, at efterspørgslen er vokset markant, og producenterne har været nødtil at sikre sig, at de kan få stabile leveringer af skind. Derfor benytter de færreste producenter idag skind fra vilde slanger. Det er derimod skind fra slanger, som lever på såkaldte slange-farme.

Masse produktion af slangeskind

For at følge med efterspørgslen, så er der opstået en industri, som lever af at opdrætte slanger med det ene formål, at de skal lade livet på grund af skindet. Slangerne lever i slange-farme, som minder om en kyllingefarm eller en svinefarm, blot med slanger.
Slangerne lever i afgrænsede områder, hvor de bliver fodret, så de hurtigt kan vokse sig store og flotte. Hele deres liv tilbringer de i indhegninger, og de er kun sat i verden for at levere skind til industrien.

Nogle vil kalde dette en grotesk verden, hvor dyret og naturen er sat ud af spil, og hvor penge og magt styre alt. Og kritikerne har nok ret, men hvor der er en efterspørgsler, der er der altid en leverandør.

Når slangernes skind er blevet pænt, og slangen har fået en tilpas størrelse, så aflives den. På de fleste farme aflives de humant, men der findes desværre eksempler på farme, hvor dyrene flås levende, eller hvor de blot bliver slået bevidstløse, før de får flået huden af. Men det er heldigvis ikke normal praksis!

Det er derfor ikke skind fra vilde slanger, som dine nye sko, taske, bælte eller pung er lavet af, men det stammer derimod fra et opdrættet dyr. Det er ikke mange, som ved dette, men sådan forholder det sig faktisk. Og er du imod dyrefarme, så findes der faktisk overraskende mange af slagsen efterhånden. Krokodiller, kyllinger, slanger, hjorte, gæs, mink mm er blot nogle af dem!

Slangeskind stammer fra disse arter

Det er fra primært 3 slangearter, at det meste slangeskind i modeindustrien stammer fra. Det skyldes at skindet fra disse arter er smukt, har en flot og eksklusiv struktur og fordi arterne lever i bedste velgående i naturen, og har gjort det i flere årtusinder. Det var altså disse arter, som tidligere var lette at fange, fordi der var mange af dem.

Det drejer sig om følgende:

– pythonslanger
– klapperslanger
– kobraslanger

Der findes flere arter og grene indenfor disse tre slangetyper, men det er disse, som altid har været benyttet til mode produkter.

Pumps og stiletter i slangeskind

Da pumps og stiletter er super moderne, så er det naturligvis også til disse to skotyper, at slangeskind især er moderne. Et par stilrene og feminine stiletter i slangeskind er flotte, og de har et helt unikt look, som mest af alt skyldes skindets flotte struktur.
Men selvom det her og nu er pumps og stiletter med slangeskind, som er mest moderne, så var det ikke disse to skotyper, som oprindeligt blev lavet af slangeskind. Det var derimod støvler og ballerina sko, men det kommer vi ind på senere.

En stilets simple design passer perfekt sammen med slangeskind, og det er også grunden til, at det er blevet et hit. Men som med mange andre mode trends, så er det nok en kortvarig af slagsen. Så det gælder om at nyde det så længe det er hot.

Slangeskindsstøvler

Støvler lavet af slangeskind var blandt andet et hit, i det som de fleste kalder for “vesten”. Altså cowboyland, som egentlig bare var yderområderne i USA, hvor indbyggerne var bønder. I og med at stort set alle var indenfor landbruget, hvor kvæg var en del af det, så kom de langt omkring på jagt efter områder, hvor dyrene kunne græsse. Det var på disse ture ude i prærien, at cowboyerne mødte slangerne, og det var også her, at støvler af slangeskind kom til verden.

Oprindeligt var de et praktisk fodtøj i den fine ende, som afløste de klassiske cowboystøvler, når der var finere lejligheder. Senere er støvler af slangeskind blevet et modefænomen, og de fleste forbinder idag slangeskindsstøvler med luksus.
Selvom man ikke skulle tro det, så er slangeskindsstøvler meget behagelige at gå i, fordi skindet er blødt og fleksibelt. Det er noget helt andet, end at have et par læderstøvler på,  som de fleste ejer.

Et par ægte slangeskindsstøvler koster idag en mindre formue, fordi der ligger en masse håndarbejde i, at producere de smukke støvler.

Pas på med at købe vare af slangeskind online

Ligesom med mange andre dyr, så findes der også fredede arter af slanger. Og der findes meget strenge regler, når det gælder import af vare, som er lavet af slangeskind. Du kan derfor ikke tage forgivet, at du bare kan købe dine drømme sko i udlandet. Især ikke hvis det er udenfor EU, da pakken så først skal igennem tolden, hvor der er stor risiko for, at den bliver taget.

Reglerne angående import at vare lavet af dyreskind er komplicerede, og det er de færreste normale mennesker, som kender dem til bunds. Men reglerne siger, at du SKAL have en godkendelse til at indføre produkterne til EU, før at du køber dem. Du skal altså ansøge inden, at du køber dine drømme sko, hvis sælger er udenfor EU. Er sælger i EU, så skal du ikke ansøge, da det indre marked sikre, at du frit kan sende varer imellem EUs lande.

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om noget, så anbefales det, at du søger professionel hjælp hos en advokat, eller at du kontakter Naturstyrelsen HER.

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

One thought on “Slangeskindssko er moderne – Fodtøj lavet af slangeskind

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *