Nitter, studs, pigge. Ja kært barn har mange navne, og det samme har denne trend, som hitter i Danmark, i Europa og i resten af verden for tiden. For nitter er moderne. Faktisk så moderne, at både sko, tøj og accessories mm skal have nitter. Men hvor kommer trenden fra, og hvordan er den opstået? Mange kender ikke historien om nitterne, men den kan du læse længere nede i dette indlæg.

Så spænd sikkerhedbæltet, for dette indlæg står i nitternes tegn, og det kan være en farlig mode trend. Elsker du denne lidt atypisk mode, så bliver du nok overrasket over, at den har taget sit afsæt fra et af de større og meget anerkendte modehuse. Det startede med en taske og en pung, og idag er det en trend, som er alle steder.

Historien om nitter og studs

Det er ikke muligt at give en præcis dato, årstal eller sted, hvor nitter for første gang blev benyttet. Men i 1960´erne blev nitter en del af musikmiljøet, hvor flere rockbands havde nitter på veste mm. Det er her, at nitter bliver en del af en subkultur, og de bliver faktisk også en modetrend i flere subkulture, som tilhøre musikmiljøet.
Men nitter kendes faktisk fra før dette, men det er dog i en anden form. For det store spanske/franske modehus Balenciaga har benyttet nitter på mærkets tasker siden 1950´erne. Formen på disse nitter er dog anderledes, men det ændre ikke på, at det er nitter/studs.
Balenciaga er også det modehus, som benytter nitter mest, når det gælder tasker, accessories, sko mm. Det kan ses på alle mærkets tasker og punge, og Balenciaga er blevet synonym med studs, som nitter hedder på engelsk.

Derfor tilskriver mange denne trend til Balenciaga, og det er nok ikke helt forkert. Men det er ikke Balenciaga, som har gjort pumps, stiletter, støvler, ballerinas mm med nitter populært.

Pumps og stiletter med nitter

Ikke overraskende, så var det det franske sko geni Christian Louboutin, som gjorde pumps og stiletter med nitter moderne. Op til sommer kollektionen 2012 lancerede Louboutin en sko kollektion, hvor flere pumps og stiletter var med nitter på hælen. De blev et hit med det samme, og inden for kort tid, så havde hele skobranchen fulgt efter Louboutin, og den nye nitte trend var en realitet.

Louboutin har på en flot og elegant måde kombineret lækkert og simpelt fodtøj med nitter. Pumps og stiletter er meget feminine og elegante, og derfor er det lidt en kontrast, når de har nitter, da nitter er råt og maskulint. Men de to elementer spiller godt sammen, og trenden har vundet frem world wide på rekord tid.

Faktisk har denne trend vundet frem så hurtigt, at det faktisk har overrasket flere mode eksperter. Men det viser også tydeligt, hvor stor en indflydelse Louboutin har på sko moden, og at alle har et øje rettet mod det franske mærke.

Støvler og ballerina sko med nitter

Som en naturlig reaktion på, at pumps og stiletter med nitter blev moderne, så var der straks andre mærker, som begyndte at tænke trenden videre, og det medførte, at der hurtigt kom støvler og ballerinas på markedet med nitter.
Disse blev selvfølgelig populære, og selvom Louboutin var først med pumps og stiletter, så blev han overhalet indenom af andre. For inden ballerinaer med nitter fra Louboutin kom på markedet, så havde flere andre mærker allerede lanceret dem. Men derfor blev Louboutins ballerinaer stadigvæk et hit.

Men hele nitte trenden stopper ikke her. For selvom det hele startede med pumps og stiletter, så er det blevet så hypet, at flere tøj mærker nu laver bluser, skjorter, toppe, jakker mm med nitter. Og det ser ikke ud til, at trenden stopper foreløbig, selvom flere har udtrykt problemer med de farlige spidse nitter.
Dem der går op i mode, de er åbenbart klar til at ofre sig for, at være med helt fremme, også når det gælder nogle lidt mere kinky og farlige trends, som nitter på fodtøj kan være.

 

Så skal du være med på den nyeste mode, så er og bliver nitter et must. Men pas på dine fødder, da det gør ondt, hvis du rammer imod de spidse studs.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

Pumps, stiletter, støvler og sko med nitter , 10.0 out of 10 based on 3 ratings